Wednesday, April 13, 2011

Study - Stress - dan Seangkatan dengannya

Mid-term exam sudah tiba,
Berkobar-kobar bersiap sedia untuk berjaya.
Haih, one word : S.T.R.E.S.S. 


Mid term kami bermula hari ini. Kat UiTM biasanya takda midterm exam terus final je. Kali ni bila kena buat, rasa lemah, confuse sekejap and lost macam dalam maze. Study sampai lewat malam tak ingat dunia sedangkan orang lain sibuk tengok perlawanan bola sepak chelsea lawan MU. Tak dapat jerit-jerit kat depan t.v. Haih.( padahal kalau takda exam takkan tengok pon). 

Kebiasaanya, pelajar umum akan study begini : 







Tapi taknak cerita betapa stress nya atau normalnya kitorang, tapi nak cerita apa kitorang buat supaya tak stress. Ada banyak cara kita boleh hilangkan stress masa study. Umumnya masa kat UiTM segamat, ikut observation ada orang suka dengar lagu melalak kejap pastu sambung, ada orang suka bergayut dengan boyfie time rehat siap mengadu ; I penat lah study,ada 2 chapter lagi nak habiskan. Tapi boyfren sume jauh nun disana. So buat aktiviti dengan kawan laa.

Ikat rambut macam perempuan Afrika dapat release stress
sebab lepas pakai gelak-gelak tengok satu sama lain

Buat yoga dan pertimbangan antara buku atau phone

entertainment from friends

hentam seketul burger buat muka supaya nampak barbaric.



dan cara yang paling afdal ialah :



berdoa supaya mendapat keberkatan Tuhan. 


Tuhan itu sentiasa membantu hambaNya dalam kesusahan dan kesulitan. Berdoalah agar sentiasa diberkati masa, dipermudahkan memahami pelajaran dan diberkati dalam semua perkara yang dilakukan. Selamat beramal and jangan stress. 


3 comments:

  1. gud luck saf n sheyra..
    lawak la korang nie ngah solat sempat
    bergambo kan..anyway gud friends..

    ReplyDelete