Saturday, March 26, 2011

Be one, Speak like one.

Gambar yang tiada kena mengena

Setiap hari tak terlepas berbual bahasa Indonesia dengan orang disini, yelah sebab Bahasa Melayu dan Indonesia lebih kurang sama basic words . Kalau setakat nak tanya soalan mudah. Pak,udah makan? atau Pak,ini jam berapa? bolehla. Tapi kalau nak tanya lebih-lebih seperti Pak, saya tak reti nak nak pasang paip getah kat shower sebab ade saluran tertutup lepas tu penutup alur air shower tu tersumbat. Confirm dia tak paham punya. 

Pengalaman nak masuk kedai yang boleh tawar menawar pun sama, kalau boleh nak minimumkan perbualan dengan orang kedai tu sebab kalau dia tau orang luar,dia mesti tak bagi kurangkan harga. Jadi, kalau nak cakap pon, basic words again like , Mbak, berapa yaa? Instead of saying, Mbak, baju ni sepasang berapa eh? Kalau boleh nak prektis bahasa indo sampai blend in. Sebab nak harga murah. eheh.

Sampai nak fit in kat sini, saya dah mula belajar sikit bahasa indonesia. Bila chat dengan Hisham dekat bbm, dia komen :
'Saff cara kau cakap dah macam orang indonesia dah' -.-
Yeke? lepas tu terus susun ayat dengan berhati-hati. 

Kawan-kawan kat Binus Square ni pon ada bual bahasa pasar jugak macam kita cakap bahasa hari-hari kat Malaysia. Tak penah la pulak ada yang cakap bahasa baku kat rumah atau dengan kengkawan kan. Mesty orang pelik. Ada contoh sesiapa? kalau ada kau memang pelik. 

These are the few words yang dapat belajar kat sini. *Lepas tu bila dah berbual guna ayat-ayat ni rasa macam dah true indonesian la ni konon. konon je. 

1. Magerrr = Malas Gerak. Memg dah nmpk kemalasan nak gerak mulut disitu. 

2. Pisgor = Pisang Goreng

3.Piscok = Pisang Cucuk

4. Machet = Traffic jam

5. Lumayan = Very / Sangat

6. Soreh = Petang

7. Setengah Jam 7 = 6.30pm

8. Sip Sip Sip = Good good good.

9. Pantat = Punggung. Memang kitorg gelak pecah perut 1st time dengar. 

Ni yang Paling fav:

10. GPP ( nga pa pa ) = Tak mengapa. 

GPP tu Andi yang taip masa BBM, memang paham pulak la gpp tu ape. Kena firgure out sendiri. Hurmph kalau dia buat short form yang aku tak paham lagi, cakap english je terus lepas ni -.-


This is a video of our friend , Gift, From Thailand. Kitorang suruh dia kecek kelate. Caution, kepada orang yang semangat patriotisme tinggi, jangan view. This is just for fun :)
*sorry kena tunggu loading sat.

video


Bye, Have a nice day!

2 comments:

  1. saf, i ng bf i slalu bila nak mgata org ke ada benda secret nak ckp ktrg ckp bhs separuh dr dulu. ari tu try recruit zudee ngn nas dlm bhs ni so dat dlm class sng sikit nak communicate tp xbjya sbb drg sgt lumpy(lambat pick up). so afta u blk bole la i kecek separuh laju2 ngn u! hehe

    ReplyDelete
  2. hahhahahah yeke, zudy ngan nas memg lumpy bab2 nerdy nie. cehwahh. tpi kalau makan laju.. ok. we can make our own vocab pasni.

    ReplyDelete